Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС спира вноса на стоки от Крим

| обновено на 23.06.14 в 18:24

Съветът на външните министри на Евросъюза забрани вноса на стоки от Крим, освен ако те не притежават сертификат за произход, издаден от украинските власти. Забраната  влиза в сила след два дни.

Външните министри единодушно подкрепиха президента Порошeнко и усилията му за мир и стабилност. Към Русия беше отправен призив също да подкрепи неговия мирен план, както и да прекрати притока на военни, оръжия и екипировка през украинската граница.

Първите дипломати припомниха, че подготвят и допълнителни санкции срещу Русия, които при нужда могат да бъдат въведени още на срещата на върха в петък.

Също тогава ще бъде подписана и икономическата част на споразумението за асоцииране с Украйна, след като днес приключи подготвителната работа по документа, както и по споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова.

По повод заплахите на Русия, че може да отговори с търговски ограничения за Украйна, върховният представител на Евросъюза за външната политика Катрин Аштън заяви:

Европейският съюз е готов да води не само експертни, но и политически консултации с двете страни за различните аспекти по прилагането на споразумението. Разбира се, министрите припомнят на всички, че всякакви заплахи на Русия с търговски мерки срещу страните, които ще сключат такива споразумения, са неоснователни

Други решения, взети днес от Съвета, предвиждат по-нататъшна либерализация на визовия режим за украински граждани, както и изпращане на полицейска мисия на Евросъюза, която ще съдейства за реформирането на силите за сигурност в страната.

  .


  .



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44