Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИЕ спря европроекти за 96 милиона евро

Снимка: БГНЕС

Няма да бъдат подписани договорите със 142 фирми, одобрени за еврофинансиране за технологична модернизация по оперативната програма за конкурентоспособност на българската икономика. Проектите са спрени от Министерството на икономиката и енергетиката и са на обща стойност от 96 милиона евро. Това съобщи главният директор на "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ели Милушева. Тя посочи, че  са открити нарушения на принципа на равнопоставеност и на вътрешните правила на класиране, които водят до промяна в класирането на фирмите.

Ели Милушева заяви категорично, че средствата няма да бъдат загубени, въпреки изключително кратките срокове, като в рамките на следващата седмица те ще бъдат разпределени в резервни проекти, най-вече по програмите енергийна ефективност и развитие на иновациите. Мотивите си да спре проектите Милушева обясни с факта, че са постъпили голямо количество жалби и сигнали за нередности при процеса на оценката. На 30-ти юни, тази година, 142 фирми трябваше да сключат договори за получаване на средства по оперативната програма конкурентноспособност, които да бъдат използвани за закупуване на модерна техника и оборудване, но заради наличието на тези жалби, включително и сигнали до ДАНС и прокуратурата, Ели Милушева отменя своето предишно решение като ръководител на управляващия орган на програмата и договори няма да има.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44