Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 милиона са щетите от наводението във Велико Търново, прогнозира кметът

Снимка: Община Велико Търново

Утре ще завърши описването на щетите в пострадалите от наводненията над 220 къщи в община Велико Търново.

Кметът Данаил Панов каза, че Общината издава спешно нови документи на хората с пострадали имоти.

До началото на следващата седмица ще бъдат подадени всички документи и формуляри на действащите хора като действително има специфични документи, за които съм издал заповед да бъдат безвъзмездно от общината издадени. Това са данъчна оценка, акт за наследници. Най-късно до две, три седмици ще имаме обща картина с цялата инфраструктура, съоръженията, които са засегнати.

Според прогнозите на кмета щетите, нанесени върху жилищата и инфраструктурата в общината ще надхвърлят десет милиона лева. Утре Даниел Панов ще участва в заседание на МС и ще представи доклад за пораженията от пороя и необходимата държавна помощ за аварийни и спешни ремонти. Той ще поиска да бъдат финансирани подадените още миналата година проекти за почистване и укрепване коритата на реките Янтра и Белица, които предизвикаха наводненията.

Общо шестте проекта, които сме подали, са на стойност милион 553 хиляди лева и се надявам тези проекти да бъдат пуснати, тъй като основно наводнението в населените места Габровци и Шолековци, откъдето тръгва силният дъжд, който е бил някъде около 120 литра, се образува едно голямо езеро, от което езеро след това започва и ударната вълна, която излиза на пътя и тръгва към Килифарево, съобщи кметът Данаил Панов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44