Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Трябва общо политическо съгласие по кандидата за еврокомисар

Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Следващият български еврокомисар трябва да бъде излъчен от това правителство на базата на общо съгласие между основните политически сили, смята външния министър Кристиан Вигенин. По думите му, въпреки политическата конфронтация обща кандидатура е възможна. Той обясни, че ако изборите ще се провеждат в сроковете, договорени при президента, сегашният кабинет трябва да подаде оставка в края на юли и че ще е най-добре преди това да бъде договорена номинацията на следващия ни комисар:

Правителство, което си отива, да определи така еднолично комисар, не е добър вкус, още повече, че следващото правителство може да бъде изкушено да ревизира този избор и тогава ще станем за смях.
Най-добър вариант номинацията е да се прави и от служебен кабинет, който е назначен от президента, каза още Вигенин и отговори така на въпроса дали той самият има интерес към поста на еврокомисар:
Това, което бих искал, е да продължа да работя като външен министър и да си върша работата там, а веднъж вече съм се върнал от Брюксел от позицията на евродепутат, но как ще се развият нещата, не искам да затварям всички възможности, но подчертавам, че от гледна точка на процедурата очевидно сегашният външен министър не е най-подходящия кандидат, ми се струва.
Според Кристиан Вигенин най-добре е да бъде изготвен списък с имена и на базата на тях да се преговаря за ресори, вместо да се търси една взаимно приемлива фигура. Изслушването на българския кандидат в Европейския парламент, най-вероятно ще се съвпадне с предсрочните избори. В интерес на всички е той да има достатъчно стабилна подкрепа в страната, смята министърът на външните работи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44