Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гладната стачка на затворниците в Гърция продължава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава гладната стачка на затворниците в Гърция, а протестите обхващат почти всички места за лишаване от свобода.

Стачкуват над 3 хиляди задържани, като някои отказват дори да пият вода. Затворниците са недоволни от условията на живот и от идеята на правителството да изгради нов затвор с максимална степен на сигурност. Асоциацията по защита на правата на затворниците изпрати писмо до Министерството на правосъдието, в което заявява, че изграждането на затвор по образец на Гуантанамо е недопустимо в една европейска страна.

Надзирателите също протестират заради недостатъчния персонал в препълнените затвори.

Полицията засили охраната пред дома на премиера Андонис Самарас, където преди ден група анархисти се опита да демонстрира срещу условията в местата за лишаване от свобода. Напрежение има и пред дирекцията на полицията в Атина.

От Министерството на правосъдието се опитват да преговарят с обявилите гладна стачка затворници. Адвокатите на излежаващите присъди също се намесиха за прекратяване на протестите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44