Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за борба с градушките е на червено заради неплатени ракети

Снимка: БГНЕС


Ако до три дни Агенцията за борба с градушките не се разплати с фирмата - доставчик на противоградни ракети, дейността й ще спре, съобщи директорът Николай Николов. До момента звеното за борба с градушките е изстреляло над 9 хиляди ракети, което е рекорден брой за последните години.

Преди по-малко от месец Агенцията е взела допълнително ракети от фирмата - доставчик за сума от 2,5 милиона лева, като парите са обещани, но са неразплатени. Късно снощи от Комисията по бедствия са отпуснали още 1,2 милиона лева, с които ще бъдат взети нови допълнителни ракети, без да са платени предишните. Това ще се случи само защото фирмата - производител е българска. Компромисът обаче е с тридневен срок. Ако до три дни Агенцията не се разплати, нови доставки няма да има, а сезонът на градушките тази година се очертава дълъг.

На 13-и юни Агенцията за борба с градушките е подала иск към Министерството на финансите за допълнителни 2 милиона лева. Оттам обаче все още не е получен отговор.

С дейността си Агенцията е спасила хиляди декари земеделски площи от унищожаване на реколтата, каза директорът й Николай Николов. Към момента той отчита под 1 процент неефективност.

По-рано земеделският министър Димитър Греков заяви, че заради динамичното време има решение да бъдат отпуснати допълнително около 2,5 милиона лева за полигоните:

Имам съгласието на Министерския съвет за закупуването на още ракети за около 2,5 милиона, така че да опазим продукцията до прибирането й. Имаме съгласие за отпускане на още средства. 

В момента от градушки се опазва само една трета от обработваемата земя в България, допълни министърът:

Има около 26 милиона декара обработваема земя, която трябва да се опазва цялата. В момента опазваме около 12 милионна декара, т.е. близо 1/3 е опазвана, но другите остават неопазени.

Земеделският министър ще настоява да се отпуснат средства за агенцията "Напоителни системи“, чиито служители в момента дори нямат средства за заплати.

Това зависи от Министерски съвет и имайки предвид обстоятелствата, които се случиха напоследък, би следвало да се отпусне, защото "Напоителни системи" извършват една дейност, която е свързана с вредното въздействие на водите. Те нямат средства за момента за заплати. Хората работят денонощно по наблюдение на количеството вода в язовирите. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44