Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 милиона лева са щетите в община Велико Търново след наводнението

Фирмите в Килифарево се борят с пораженията

Снимка: Катя Чорова
Наводненията в община Велико Търново са нанесли щети за над 20 милиона лева. Кметът Даниел Панов е поискал от правителството да отпусне между 3 и 4 милиона лева за неотложни аварийни работи, включително за спешно почистване на речните корита. Само пораженията върху жилищните сгради във Велико Търново, Килифарево и Дебелец ще надхвърлят 1,2 милиона лева.

Нито една от четирите производствени фирми в Килифарево не работи, след като триметрова приливна вълна от река Белица заля в четвъртък промишлената зона на малкия град. Пороят събори стени, счупи прозорци и заля с вода и тиня машините в завода "Белица". Производствената база на машиностроителното предприятие не е застрахована. Според управителя Татяна Бахчеванова щетите ще надхвърлят 3 милиона лева:

Просто ми се иска в разстояние на два месеца, максимум до три, да се възстановят нещата, а пък окончателното отстраняване на щетите аз просто не го виждам. Може би ще мине година.

В периода на почистването персоналът може да остане без заплати заради неизпълнените поръчки и несъбрани вземания. Над 60 души в четирите предприятия в Килифарево чистят тинята от цеховете и не са сигурни кога отново ще тръгне производството.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44