Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейския съвет в Брюксел ще представи официална номинация за следващ председател на ЕК

От днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел се очаква официална номинация за следващ председател на Европейската комисия. Преди да вземат това решение обаче, държавните и правителствени ръководители ще подпишат споразумения за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова, и ще одобрят мерки, свързани с икономическата и енергийната политика на Европейския съюз.

Отговорът на въпроса кой трябва да ръководи Европейската комисия през следващите 5 години изглежда предизвестен. Кандидатът на спечелилата изборите ЕНП Жан-Клод Юнкер има подкрепата на леви, десни и центристи, а с продължаващата си съпротива срещу тази кандидатура, британският премиер Дейвид Камерън е изправен пред все по-голяма изолация. Очаква се днес той да поиска безпрецедентно гласуване в Европейския съвет, където подобни решения винаги досега са били вземани с предварително договорен консенсус, и да бъде подкрепен единствено от Унгария. Това, при новите условия, в които никой няма право на вето, няма да е достатъчно за пресичане на пътя на Жан-Клод Юнкер към Еврокомисията, и най-вероятно в късния следобед номинацията му вече ще е факт.

Преди това европейските лидери трябва да парафират определяните като исторически споразумения за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова, които освен европейска перспектива, ще дадат на трите бивши съветски републики и привилегирован достъп до европейските пазари. Друго очаквано днес решение е за подкрепа на изготвената от Европейската комисия стратегия за енергийна сигурност - тя предвижда намаляване на зависимостта от Русия и спиране на проекта „Южен поток“.

Днес трябва да бъдат одобрени и препоръките към отделните страни в икономическата и социалната сфера. Тези за България са свързани с бюджетната стабилност, събираемостта на данъците, реформите в пенсионната система, здравеопазването и образованието, както и с изграждането на конкурентен и независим енергиен сектор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44