Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

В очакване на нови порои спешно изпускат 53 язовира, за да бъдат осигурени свободни обеми във водоемите, пише вестник Преса на първа страница и допълва: "Преливат язовирите "Камчия", "Широка поляна", "Боровица" и "Стамболийски". 

Бури и порои се очакват още месец, отбелязва Стандарт и отделя две страници на продължаващите усилия за отстраняване на последиците от наводненията във Варна и Добрич.

"Изкопаха малкия Марин от калта на спалня", съобщава 24 часа. Новината за намирането на 13-ата жертва на потопа във варненския квартал "Аспарухово" е на първите страници на повечето вестници.

Стандарт, Труд, Земя и 24 часа извеждат на челно място данните за дефицита на НЕК и почти сигурното поскъпване на тока.
"Токов удар наесен", "НЕК затъна с 2.9 милиарда", "Надяваме се Брюксел да тушира поскъпването" - са заглавията на "Стандарт".
"Токът поскъпва след изборите - ДКЕВР, Белене и Цанков камък отворили 2,9 милиарда лева дупка в НЕК", пише "Труд" и допълва, че увеличението може да се избегне, ако бъдат преразгледани договорите с американските и зелените централи. "По-скъп ток от 1-ви октомври, цената ще се променя плавно на всеки три месеца, пише "Земя". "Токът поскъпва с по 5% всяка година до 2024-та" - под това заглавие "24 часа" предлага възможен сценарий, развит от източник от ДКЕВР. Ако трябва недостигът да се компенсира веднага, електроенергията трябва да се повиши с цели 45 на сто още сега, отбелязва часовият вестник и отделя две страници на проблемите в енергетиката.

Под заглавие "Енергиен борд - веднага" вестник Преса призовава на първа страница политическите лидери да се разберат за въвеждане на извънредни мерки в този отрасъл.

"Датата на изборите ясна след консултации днес, ако парламентарните сили успеят да се съберат в 12 часа в Народното събрание", пише Дума.

"Преговорите за изборите пред провал - партиите като орел, рак и щука за датата на вота", това е заключението на Стандарт. "Ако всичко е наред с консултациите, най-разумно е парламентът да работи до края на юли", смята новият председател на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. Интервюто с него в 24 часа е озаглавено "Първите партии след вота да преговарят за коалиция".

"ДПС съблазнява избиратели с бързо издаване на български паспорти" е водещото заглавие на вестник Сега. "Бежанците вече ще бъдат разселвани из цялата страна" отбелязва изданието в друга публикация и допълва, че общините, които приемат чужди граждани, ще получават финансиране от държавата.

"Центърът за градска мобилност няма право да вдига коли с паяци и да слага скоби в столицата", съобщава Телеграф на първа страница. Същевременно Административният съд остави в сила сегашния ред на паркиране, който раздели центъра на синя и зелена зона, става ясно от публикацията.  

"Заради ремонти по магистралата през лятото подбалканският път е по-бърз към морето", пише Монитор на първа страница и посвещава две страници на темата "Пътища". "От 20 хиляди км шосета 7 хиляди плачат за обновяване", отбелязва изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44