Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България възрази срещу обидно изказване на еврокомисар Щефан Фюле

Снимка: Дневник
България е възразила, чрез своя посланик в Европейския съюз, срещу изказването на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, че приемането на Румъния и България в Европейския съюз е поставило под въпрос доверието в процеса на разширяване. За възражението става ясно от разпространено до медиите изявление на говорителя на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов.

В интервю за брюкселското електронно издание "EurActiv", Щефан Фюле е цитиран да казва, че последното разширяване на Европейския съюз с България и Румъния е хвърлило сянка върху целия процес, защото, за първи път, Съюзът е решил да въведе специален механизъм за пълноправни страни-членки. Най-голямото му предизвикателство беше да се върне загубеното доверие към процеса на присъединяване, каза чешкият еврокомисар. Ден по-късно последва изявление на българското външно министерство, че постоянният представител на България към Евросъюза Димитър Цанчев е провел разговор с началника на кабинета на комисар Фюле. На посланик Цанчев бяха дадени уверения, че комисарят е бил неправилно разбран от интервюиращите и поставеното от редакцията заглавие не отговаря на духа на интервюто, пише в изявлението на говорителя на външното ни министерство. От там допълват, че Щефан Фюле е един от членовете на комисията, които нееднократно са се изказвали в подкрепа на отпадането на механизма за сътрудничество и оценка на България и Румъния. В този смисъл, за българската страна е очевидно необосновано и нелогично поставеното на интервюто заглавие. Сайтът "EurActiv" обаче обяви, че интервюто на Фюле е било взето на чешки език, след това преведено на английски, съгласувано и одобрено с кабинета на еврокомисаря.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44