Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 180 души са прегледани в кампанията "С грижа за сърцето"

181 души са преминали през кампанията „С грижа за сърцето” на  федерация „Български пациентски форум”. 

Значителен брой хора у нас са болни от фамилна хиперхолестеромия, сочат данни на федерацията. Характерно за заболяването е неспособността на организма да преработва холестерола, който тялото постоянно произвежда. С течение на времето това може да доведе до запушване на артериите на сърцето или на мозъка. Какво представлява самото заболяване обяснява д-р Ивайло Цветков:
Това е едно наследствено заболяване, което в последните години се оказа, че е с доста висока честота, вписана от 1 до 200 до 1 към 500 и всъщност е свързана с висока честота от сърдечно-съдови заболявания и от техните усложнения, именно инфаркта и инсулта.
Лечението бива медикаментозно и немедикаментозно, като в момента се проучват нови лекарства, които намаляват високите стойности на холестерола:
Препоръчваме да има повече двигателен режим, повече консумация на плодове, зеленчуци, да се ограничи консумацията на алкохол, сол, тютюнопушене, и вече, ако това не даде резултат, се прибягва към медикаментозно лечение, което се стреми да намали стойностите на холестерола и да ги поддържа в референтните стойности.
Кампанията продължава до 29 юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44