Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанов поиска президентска република

| обновено на 28.06.14 в 16:38
Снимка: Радио Шумен

Президентска република поиска Георги Първанов по време на учредителната конференция на АБВ като партия. В словото си Първанов обеща, че АБВ ще води по-социална политика от старата левица и даде заявка за участие в бъдещо коалиционно управление. 731 са делегатите на учредителната конференция в НДК.
Първанов беше категоричен, че е привърженик на еднопартийното управление, но при тази разпокъсаност на политическото пространство не е възможно една партия да създаде правителство. Първанов каза: Коалиция "да", но не самоцелно и посочи извън кръга на потенциалните партньори на АБВ - ДПС. Той поиска още намаляване на държавната субсидия за партиите, избирателната система трябва да е с ясно изразен мажоритарен характер, и достойно представяне на АБВ на предстоящите предсрочни избори наесен: 
При нас няма да има нито един купен глас. Вече все някой трябва да играе честно на изборите.
Другите изразени позиции бяха за отмяна на плоския данък, непопулярни мерки за излизане от кризата и това, че АБВ ще е алтернатива на омразата, злобата и агресията. В политическата програма на АБВ е записано, че бъдещата партия е за провеждане на референдуми, реформа на съдебната система чрез промяна в начина на избор на ВСС, промяна в мандатността и начина на избор на главния прокурор, борба с престъпността, корупцията и задкулисието. 
Очаквано Георги Първанов беше избран за председател на АБВ, а в изпълнителния съвет на партията освен него влязоха още 11 души. Сред тях: Ивайло Калфин, проф. Борислав Борисов, Румен Петков, Росица Янакиева, Емил Кало. По време на учредителния конгрес днес АБВ реши да се яви самостоятелно на изборите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44