Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишкият окръжен съд обяви мотивите за присъдите на 13-те имами

Снимка: БГНЕС

Пазарджишкият окръжен съд обяви мотивите за присъдите на 13-те имами. Това се случва три месеца, след като съдът определи една ефективна, две условни и 10 административни наказания за осъдените мюсюлмански духовници, членували в нелегалната ислюмистка организация Ал Уакф Ал Ислями, съобщава кор Невена петрова

Единственият осъден ефективно е Ахмед Муса Ахмед. Според мотивите, той е признат за виновен, затова , че от март 2008 до октомври 2010 година е членувал в ислямистка организация, действала на територията на Смолян, Благоевград и Пазарджик. Организацията, ръководена от имама на Сърница Саид Муутлу, е проповядвала антидемократична идеология, направлението салафизъм което се изразява в противопоставянето на принципите на демокрацията, разделение на властите, противопоставяне на държавността и върховенството на закона, на основните човешки права, като равенство между мъжете и жените, и религиозните свободи.

Заради предишна условна присъда с неизтекъл срок на давност, Ахмед Муса Ахмед е осъден ефективно на 4 години затвор при първоначален строг режим.

Имамът на Сърница Саид Муутлу е признат за виновен в това, че от 2008-ма до 2010 година е проповядвал в Сърница антидемократична идеология. Той се посочва и като ръководител на българския клон на ислямистката организация, заради което получава десетмесечна условна присъда. За проповядването на антидемократична идеология , пак в същия период на време, условна , 12 месечна присъда получава и районният мюфтия на Пазарджик Абдулах салих. Заради членство в организацията и подпомагане на дейността й, останалите мюсюлмански духовници получават административни наказания-глоби между 2 и 3 хиляди лева. , се казва в митивите на съда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44