Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медиците от столичната Спешна помощ подновяват протестите си

Снимка: БГНЕС

Медиците от Спешната помощ в София подновяват протестите си. Недоволството им е продиктувано от неизпълнение на поетите от министъра на здравеопазването ангажименти и всекидневното насилие над тях. Медиците  продължават да настояват и за по-високо заплащане, заместник-директорът на Бърза помощ д-р Светла Богданова:

Чашата преля. Миналата седмица доктор Карачоев са го заплашвали с бухалки. Тази седмица д-р Боян Тодоров. Това беше причина за подновяване на протестите като се има в предвид, че нищо в рамките на един месец не е направено, нито са дошли нови екипи, нито са увеличени заплатите, както искахме. Очакваше се да дойдат екипи от други болници, но имаме един голям списък, където министър Андреева е писала до изпълнителните директори на болниците да ни дадат по пет екипа, обаждали сме се на всички, но нито един екип досега не е дошъл. Новият директор, доктор Александър Златанов е толерантен човек, мъчи се да помогне, но не е в състояние да помогне.

Всяка сутрин от седем и половина до осем и половина ще има протести, обеща Богданова.

Последнията случай, когато екип на Спешната помощ беше нападнат в столичния квартал "Ботунец", е ускорил излизането на медиците на протест, каза пред "Хоризонт" медицинската сестра Ива Кацарова:

Вие виждате, че ние вече един месец малко се умълчахме, решихме просто да дадем толеранс на министърката, защото тя даде някаква заявка за спешни промени. Искаме да заявим пред пациентите и пред цялата общественост, че нищо де факто не се е променило в Спешна помощ, защото пред обществеността се говори, че всичко е наред, че едва ли не всичко се е оправило, линейките не закъсняват, дори пациентите прецизират сами адресите си, нещо, което е много смехотворно. Напротив - пациентите стават още по-агресивни от началото на месеца, тъй като те казват: "Не ви ли е срам, вие пак закъснявате, не стига, че ви оправиха".

Спешните медици ще протестират всеки ден от 7.30 до 8.30 часа. Те настояват да настояват за по-високи заплати, по-добри условия на труд, 7-часов работен ден и втора категория труд.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44