Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама обяви, че лично ще предприеме действия за имиграционната реформа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама обяви, че лично ще предприеме действия за имиграционната реформа, след като обвини републиканците, че са забавили проектозакона. От своя страна лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър обоснова бездействието на партията си с недоверието на американците към президента относно желанието му да спазва приетите законите на страната. В същото време Барак Обама се обърна към Конгреса и с искане за допълнителни средства за справяне с необичайния наплив на млади имигранти от Централна Америка.

Обама е пристъпил към инициативата си, след като преди седмица председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър официално е заявил, че съпартийците му няма да задвижат получилия широка подкрепа проектозакон, който вече е приет от доминирания от демократи Сенат и повече от година очаква действие от контролираната от републиканците Долна камара на Конгреса. От Белия дом Барак Обама заяви:

Пристъпвам към изпълнителни заповеди само когато пред нас има сериозен проблем и Конгресът избира да бездейства.

Обама допълни:

Ако републиканците от Камарата на представителите се притесняват от това, че прибягвам до прекалено много изпълнителни заповеди... най-доброто решение е приемането на закони. Приемете закон, решете проблем.

За момента не са ясни какви точно ще бъдат мерките. Знае се, че президентът се е обърнал към секретаря по Национална сигурност Джей Джонсън и Главния прокурор Ерик Холдър с молба до края на лятото да му предложат стъпки, които не изискват гласуване в Конгреса.

АП коментира, че все по-голям брой адвокати и конгресмени-демократи обявяват имиграционната реформа за мъртва и като основна причина за това се посочват вътрешни разногласия сред редиците на републиканската партия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44