Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Събитията в Украйна са кулминация на негативните тенденции в света

| обновено на 01.07.14 в 16:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин определи събитията в Украйна като кулминация на негативните тенденции в света. Речта му съвпадна с възобновяването на контратерористичната операция в Югоизточна Украйна.

Говорейки пред руските дипломати за основните задачи на външната политика на страната президентът Владимир Путин отдели най-много внимание на кризата в Украйна. Според него украинският президент Порошенко вече носи цялата политическа и военна отговорност за събитията в Югоизточна Украйна, особено след като е взел решение за подновяване на бойните действия.

Руското и рускоезичното население там е в опасност, предупреди Путин и обясни, че присъединяването на Крим е било неизбежно, за да бъдат спасени жителите на полуострова от десните радикали и екстремисти и да не се допусне там да се настанят силите на НАТО. Нашата страна и занапред енергично ще отстоява правата на руснаците, на нашите сънародници в чужбина, като използва за това целия арсенал от налични средства - от политическите и икономическите, до предвидените от международното право хуманитарни операции и право на самоотбрана, подчерта Путин.

Събитията в Украйна са резултат от политиката на възпиране, насочена срещу Русия, посочи още руският лидер и изрази надежда, че Западът ще престане да натрапва на другите страни своите принципи, превръщайки планетата в "световна казарма".  Случващото се в Украйна е кулминация на негативните тенденции в международните работи, натрупвали се с години. Отдавна предупреждавахме за това и за съжаление прогнозите ни се сбъднаха.

Като засегна и газовата тема, Владимир Путин  предупреди, че потребителите и доставчиците не трябва да бъдат заложници на действията на Киев и увери, че Русия ще продължи да насърчава реализацията на газопровода "Южен поток", независимо от трудностите пред проекта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44