Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатите избраха 14 заместници на Мартин Шулц

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама бивши комисари и заместник-председатели на Европейската комисия от днес ще бъдат заместник-председатели на Европейския парламент. Евродепутатите избраха общо 14 заместници на Мартин Шулц.

Финландецът Оли Рен, който допреди дни отговаряше за икономическите и валутни въпроси в Еврокомисията, изненадващо беше сред последните избрани. Той получи необходимите гласове едва при третото поредно гласуване.

Неговият колега в екипа на Барозу – италианецът Антонио Таяни, който там беше с ресор "индустрия и предприемачество", беше избран още на първи кръг с най-много гласове.

След 14-те заместници на Шулц няма българи, но има две румънски представителки.

Изборът беше направен между 15 претенденти, отпадналият е от италианското движение "Пет звезди", което е в групата на Найджъл Фараж. Така тази група няма да има свой заместник-председател.

Най-много от 14-те места получи ЕНП – шест, следват социалистите с три, либералите с две, зелените, консерваторите и крайната левица - с по едно. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44