Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството прие стратегия за интеграция на бежанците

Даниела Бобева
Снимка: БГНЕС

Стратегия за интеграция на бежанците до 2020-а година прие днес правителството. Тя се отнася за лицата, придобили статут, като основно ще се работи за тяхното ограмотяване, придобиване на квалификация и намиране на работа.

Преди бежанската вълна у нас от миналата година страната ни е интегрирала по 50 чужденци, получили статут за пребиваване годишно. Сега в обсега на новата стратегия ще попаднат 2400 чужденци. Ако те пожелаят, ще сключват споразумение за интеграция с кмета на населено място. Лицата ще се включват в курсове по език, ограмотяване и за придобиване на квалификация и професия. Така ще се получи ефектът на разселване в общини, които могат да предложат работни места, коментира вицепремиерът Даниела Бобева:

При насочването от едни региони към други, то трябва да е свързано както с търсенето на работна сила, така и с възможността за настаняване, с възможността тези хора да намерят къде да живеят, да устроят децата си да учат. В община Гоце Делчев вече има назначени, те не само са назначени, но и преминават интензивни курсове.

Разходите за услугите ще бъдат за сметка на ведомствата, които предлагат услугите, а на общините ще се възстановяват разходите за наемите им. Над 60 процента от придобилите статута са на възраст между 18 и 34 години, което може да реши и демографски проблеми на трудовия пазар, а обучението в занаяти е работеща формула, каза още Бобева:

Да се възползваме от това, което дава законът за занаятите, тоест назначаването на такива лица под формата на чиракуване в занаятчийските професии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44