Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският регионален министър: "Южен поток" ще има

В проекта "Южен поток" няма никакви документи, които да позволяват обявяването на международния договор за недействителен. Това каза в курорта Старозагорски минерални бани Игор Слюняев - министър на регионалното развитие на Руската федерация. Той бе част от делегация, гостуваща в България за откриването на Кръст-паметника на загиналите за свободата на България руски казаци в двора на храма "Рождество Христово" в Шипка.

 "Южен поток" ще има, категоричен е Игор Слюняев. Той подчерта, че международните норми са над националните законодателства и на Русия, и на България, и след като има подписано споразумение, то трябва да се изпълнява. Според министъра на регионалното развитие на Русия цял свят се бори за проекти като "Южен поток" , когато става дума за глобални инвестиции и посочи ползите за България от този договор:

Това са директни чуждестранни инвестиции. Това са работни места за местни предприятия, доходи за всичките нива на бюджетната система, енергийната безопасност на България и по-висока конкурентоспособност на българските градове.

Министър Слюняев не отговори конкретно на въпрос на "Хоризонт" дали е чел договора и сигурен ли е, че в него са защитени националните интереси на България.

Случващото се в Украйна министърът нарече трагедия за украинския народ и за цялата европейска общност и заяви:

Как можахме да допуснем такава война на наша територия.

На въпроса на "Хоризонт" означава ли това, че Русия не признава международния договор за независимостта на Украйна, Игор Слюняев отговори, че Украйна е суверенна държава, с която имат обща история, култура и език, и се надява тяхната трагедия да приключи колкото се може по-скоро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44