Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Няма нарушения около следенето в интернет на АНС

Американска независима комисия по въпросите за личната неприкосновеност обяви, че програмата на Агенцията за национална сигурност за следене не противоречи на конституцията. Заключението на доклада беше прието с критики от активисти за граждански свободи. Докладът от близо 200 страници е дело на работна група, назначена от президента Барак Обама след разкритията на Едуард Сноудън за събиране на информация чрез следене в интернет и посредством данни от телефонни компании.

Комисията, председателствана от Дейвид Медийн, посочи, че следенето в интернет не е просто събиране на информация, а е целенасочено спрямо заподозрени. Членовете на комисията уточняват, че Агенцията няма право да подслушва американци без съдебно разрешение. Според констатациите съществуващите действия са един законен и  ефективен метод и са обект на строг контрол за гарантиране спазване правата на американските граждани.

При създаването на доклада членове на комисията са разговаряли с официални представители, като било установено, че общественото пространство е пълно с погрешни схващания за програмата. Така една от препоръките е за по-голяма прозрачност за механизмите, по които се извършва следенето.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44