Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клисарова: Повечето участници в допитването на МОН искат учениците от началния курс да могат да повтарят класа

Снимка: БГНЕС

Учениците от началния курс да повтарят класа, ако не са придобили необходимите знания. Тази позиция застъпват повечето участници в интернет-допитване, проведено от Министерството на образованието по различни спорни въпроси около проектозакона за училищното образование, съобщи министър Анелия Клисарова. В момента децата от първи до четвърти клас не повтарят учебна година.

60 на сто от участвалите в допитването смятат, че учениците от началния курс трябва да получават оценки, както е и сега. Останалите са на мнение, че това по-скоро стресира децата. Повечето от анкетираните мислят, че не е нужно да се провежда национално външно оценяване след 4 клас, каза министър Клисарова.

Основно от външното оценяване мен ме учуди, че учителите не го искат, казвам като резултат, в 54 %, защото това външно оценяване не е предназначено към децата. То е по-скоро към нашата система. Ние не го правим да правим стрес на децата.

Един от най-сериозните въпроси в анкетата - кога да се завършва основното образование, показва, че най-малко е посочен отговорът - след 9 клас, така че това вече няма смисъл да се обсъжда, каза министър Клисарова.

Виждате колко са близки резултатите. Първи-осми, първи-седми клас. Най-големия дял, който е казал, че държи да бъдат осми клас, са предимно учители, хора предимно от малки населени места в активната възраст между 30 и 40 години. По-младите хора - до 29 години, са отговорили, че предпочитат до седми клас.

На въпроса какви санкции трябва да бъдат налагани на учениците, най-много са отговорите:  „Изключване от училище“, „полагане на обществено-полезен труд“, „финансова глоба за родителите“. Макар и само 0,2 % се предлага и това учениците да бъдат бити. Повечето от анкетираните смятат, че учителите и директорите трябва да се атестират всяка година, както и че е необходимо да се въведе мандатност на училищните директори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44