Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центрове за здравно-социална грижа ще помагат на възрастни, болни и хора с увреждания

Центрове за здравно-социална грижа ще помагат на възрастни, болни и хора с увреждания. Услугата ще се регламентира с промени в Закона за здравето, които бяха подложени на широка дискусия в парламента. Центровете ще се организират на територията на цялата страна, като ще обхващат хора над 65 години, болни и хора с увреждания. Те ще бъдат изградени по модела на пилотен проект на Българския и Швейцарския Червен кръст в област Враца.

Целта е обучени медицински сестри и домашни помощници да се грижат за хората в нужда у дома.

Тези центрове са мостове между тези хора и възможността да получат по-сериозна социална и здравна подкрепа. По този начин ние ще придвижим социалните и здравни услуги до тези хора, посочи председателят на БЧК Христо Григоров.

В Швейцария това е начин да се реализират икономии от престоя в болничните заведения, заяви посланикът на Конфедерацията Регина Ешер и отчете вече постигнатия резултат в България.

Хора вече получават грижи, значи има ефект. Има и хора, които са намерили работно място заради този проект. Има ефект.

Услугите ще се предоставят според индивидуалните потребности на всяко едно от лицата, допълни заместник социалният министър Лазар Лазаров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44