Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съединените щатите отбелязват националния си празник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щатите отбелязват националния си празник. На днешния ден през 1776-а Континенталният конгрес приема Декларацията за независимост, като по този начин 13-те колонии поставят началото на образуване на американската нация.

56 души полагат подписа си под декларацията през 1776-а. Документът е съставен от Бенджамин Франклин, Джон Адамс, Томас Джеферсън, Роджър Шърман и Робърт Ливингстън. Те поставят основите на държавата, в която тогава са живеели 2,5 милиона. Сега населението на Щатите е около 318,4 милиона.

По традиция американската нация ще отбележи най-скъпия си празник с море от национални знамена, паради, барбекю и фойерверки. На някои места празниците бяха изтеглени по-рано или отменени заради преминаващия по източното крайбрежие ураган Артър. 

В Белия дом за пореден път президентът Барак Обама заедно със своята съпруга ще бъдат домакини на барбекю, на което са поканени ветерани от войната и техните семейства. По време на събитието е предвидена церемония по натурализация за някои от служилите на Америка. Обама предприема тази стъпка като реверанс към имигрантското съсловие, което по негови думи е един от двигателите на американския прогрес.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44