Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна жътвата в Добричко, проблеми имат зърнопроизводителите в Силистренско

Снимка: Радио ВИДИН

Започна жътвата в цялата Добричка област. До момента са ожънати 70 хил. декара. Противопожарни екипи следят да не се палят стърнища и крайпътна растителност.

Пороен дъжд отново спря жътвата в Силистренско. Досега са ожънати само 30 000 от засетите в района над 480 000 дка с пшеница. Принудителният престой заради лошото време всеки ден води до още по-големи загуби за производителите.

Последните няколко слънчеви дни дадоха възможност на зърнопроизводителите да започнат масовата жътва. Две трети от площите с ечемик вече са ожънати при среден добив 362 килограма от декар. Доста по-ниски от очакваните засега са и добивите при пшеницата - 421 килограма от декар, отчитат производителите в района.

Ако дъждовното време се задържи, има опасност пшеницата да започне да се рони и да покълва. Случвало се е и други години, което обаче много ще влоши качеството.

Надеждата на стопаните е да компенсират загубите от пролетниците с очакваната засега добра реколта от царевица и слънчоглед.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44