Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански организации протестираха срещу проявите на омраза в обществото

Снимка: БГНЕС

Граждански организации сезираха главния прокурор за случаи на етническа омраза, при които прокуратурата не е реагирала. Преди това те протестираха пред Съдебната палата в София срещу проявите на омраза в българското общество.

Ние съвсем спонтанно се събрахме по повод на наводненията във Варна, защото организирахме всички ние много доброволци и роми от страната, които отидоха да помагат на хората във Варна и след това в медийното пространство беше наложено, че ромите паразитират и не взимат участие в този процес. Направихме преглед и видяхме, че прокуратурата засега масово отхвърля подадени сигнали при реч на омразата и други престъпления, на база омраза. Наистина е важно да спрем непрекъснато да се оплакваме в Страсбург или ЕС, или в която и да е друга външна институция. Ние имаме наши закони, наши институции, просто те трябва да заработят и да действат, обясни участничка в протеста.

Друг от включилите се обясни какви трябва да бъдат наказанията за проявите на омраза:

Затвор, както за всички. Създава се омраза, напрежение. Има много такива кампании, които се финансират от ЕС, включително и държавата работи за толерантно отношение, но такова не виждаме.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44