Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските писатели протестираха срещу отдаването под наем на Ламартиновата къща

Снимка: БГНЕС

Пред сградата на Областната управа в Пловдив членове на Дружеството на пловдивските писатели изразиха недоволството си срещу решението на администрацията да отдаде под наем къща "Ламартин" в Стария град, която дълги години беше ползвана от организацията. На насрочения от областния управител за днес търг не се явиха кандидати. Следващата обявена дата е 25-и юли. Определеният наем за месец е 1599 лева - сума, непосилна за творческата организация. 

Дружеството на пловдивските писатели е категорично против къща "Ламартин" да се отдава под наем, подчерта Елена Диварова

Въпросът за нас е принципен. Къща "Ламартин" е архитектурен и исторически паметник от национално значение, свързан с нашата културна история и е ценен в такъв смисъл и за подрастващото поколение, за туристите, за обществеността в града. Второстепенен е въпросът дали Дружеството на писателите ще бъде стопанин на тази къща, но тя трябва да се стопанисва от държавата, вратите да бъдат отворени за всички, защо не и за писателите, които там да си организират своите културни мероприятия. 

Официалното възражение на творческата организация ще бъде внесено в Министерството на културата, каза от своя страна Розалия Александрова.

Областният управител Венцислав Каймаканов е категоричен, че е насрочил търга, като е спазил Закона за държавната собственост, а преди това е извършил проверка на документацията:

Къщата е била дадена на сдружение на писателите с договор от общината до 1998-а година. От 1998-а година досега те я ползват неправомерно.

Каймаканов допълни, че дружеството е било регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел в частна полза и на това основание през 2013-а година Министерството на финансите е отказало учредяване на безвъзмездно право на ползване върху имота. Последвала е пререгистрация в обществена полза, но не и искане до Министерския съвет, което е наложително. Сега такова искане ще бъде отправено, казаха от Дружеството на пловдивските писатели. Техните действия подкрепят и други творчески организации в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44