Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Милев: Около 25% от пшеничните класове в Плевенско са празни

Снимка: Радио ВИДИН

Добивите на хлебна пшеница в Плевенска област ще бъдат с една 25% по-ниски от миналогодишните, прогнозират зърнопроизводители от района. Вследствие на обилните валежи качеството на зърното се е влошило значително. Председателят на Регионалната асоциация на зърнопроизводителите Георги Милев е категоричен, че прогнозите на Министерството на земеделието за добив на 5 000 000 тона зърно няма да се сбъднат. Максимум 3 800 000 тона хлебна пшеница ще бъде прибрана, смята той:

Пшеницата изглежда страхотно добре, обаче като влезеш с комбайна вътре и виждаш, че едно 25 процента от класовете са празни".

Не по-малък проблем за производителите тази година е и качеството.

Много недохранени зърна има, ситни, което ще рече, че първо рандеманът ще бъде доста по-малък за производство на брашно. Оттам нататък ще се оскъпи и хлябът. В момента пазарът е в малка тапа, но предполагам, че ще се отпуши и ще стартира от ниска цена - 26-27 стотинки.

Близо 800 000 декара са засетите площи с хлебна пшеница в Плевенска област.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44