Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогресивен ръст на затлъстяването сред бременните жени

Повечето от половината от българите не спортуват, а една четвърт от семействата закусват с тестени изделия. Прогресивният ръст на затлъстяването сред населението се наблюдава и при бременните жени. Тази тревожна тенденция очертаха лекари на дискусията "Как да подобрим живота на майките и бебетата, чрез изграждане на стандарти за правилно хранене".

Според експертите затлъстяването и излишните килограми не са единственият резултат от нездравословния начин на живот. Прекомерното спазване на диети и консумацията на ограничен кръг от хранителни продукти е не по-малко опасно за бъдещите майки и техните деца. Недоносените бебета в България са около 11%, като едва половината случаи са медицински, но зависят от майките - бременните, които се хранят само с плодове и зеленчуци, например.

Рационалното хранене изисква консумация на разнообразни и пълноценни храни. Често това води до някои усложнения по време на бременността, като те могат да станат причина за преждевременно раждане, недоносеност на бебето, всички последици върху развитието му за в бъдеще. Според специалистите безоотговорното отношение на някои бъдещи родители към собственото им здраве дава пряко отражение върху живота на децата им. Според лекарите друга ключова грешка е безпричиннто информиране от интернет вместо задължителните консултации със специалист.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44