Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За актуализация на бюджета на Здравната каса настояват лекари

Снимка: Капитал

Лекарите, работещи в университетските болници, се обръщат в открито писмо към пациентските организации, всички здравни институции, Българския лекарски съюз, управляващите Националната здравноосигурителна каса с настояването да не се допуска липсата на актуализация на бюджета на Касата. Това може да стане повод за протести и на пациенти, и на медици.

В писмото се казва, че болниците от няколко месеца работят с така наречените "прогнозни бюджети", изготвени в противоречие със закона за бюджета на НЗОК. Надлимитната дейност не се заплаща в продължение на най-малко три месеца. Тези еднолични действия от страна на Здравната каса ни поставиха в невъзможност да заплащаме на фирмите, които им доставят лекарства, медицински изделия и консумативи, се казва в писмото. И още, че към момента държавата е абдикирала от основното си задължение от Закона за здравното осигуряване, а именно - свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ. Лекарите декларират, че няма да отказват да лекуват пациенти, нито да затварят вратите на болниците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44