Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Система за електронно проследяване на транспортираната дървесина дава пълна информация за процеса на добива и продажбата

Снимка: БГНЕС

Нова система за електронно проследяване на транспортираната дървесина представиха експерти от Югозападно държавно предприятие - Благоевград. От няколко месеца тя работи експериментално в Горското стопанство в Гърмен.

Новата система дава пълна информация за процеса по най-апетитната дейност - горите, добива и продажбата на дървесина. На електронния билет, който издава горският служител, е описано количеството и вида на дървесината, времето на издаване, името на фирмата, която транспортира, номера на колата, името на шофьора, както и кой е издал билета. Посредством терминал и мобилен телефон, свързани чрез общ софтуер, за 30 секунди информацията отива в сървъра на горското стопанство и контролните институции. Освен пълната проследяемост, има и други ефекти от иновативната система, твърди заместник-директорът на предприятието Дамян Дамянов.

При сегашната работа, при късите станции един камион може да направи два-три курса с един билет. Сега  вече това няма как да стане, сега на момента се праща информация, че колата тръгва.

Освен тази масова доскоро практика за измами, има и друга тенденция - да се обявява по-евтин вид дървесина, а да се транспортира по-скъпа.

Вкарват категория дърва, а всъщност автомобилът вози целулоза. Там има разлика в цената и така нататък.

По тази схема само на територията на областта загубите за държавата са между пет и шест милиона. В нея активно участват и горски служители.

С тези проверки, които правим в момента, те почват да излизат един по един, защото на билета пише, че той е издаден от конкретно лице, автографът е там.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44