Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Опашките от вложители в София, които искат да изтеглят парите си от банките, се изпариха с бързината, с която се появиха, пише Ню Йорк Таймс. Гражданите имат различни виждания какво е предизвикало внезапното теглене. Каквато и да е причината обаче случилото се привлече отново вниманието към крехката икономика и нефункциониращата политика, които спъват България, посочва вестникът.

Руските издания коментират разговорите на руския министър на външните работи Сергей Лавров в София, свързани с "Южен поток".

Според Известия изграждането на тръбата се е превърнало от бизнес проект в арена на геополитическо противопоставяне между Запада и Русия.

Спирането на строежа от българските власти под натиска на Съединените щати силно ядоса Москва и визитата на Лавров имаше всички шансове да се провали, пише Комерсант като цитира източници, близки до руската делегация. Решението на София да спре строежа е заплаха за "Газпром", тъй като може да замрази проекта за доставки на синьо гориво в Европа, като запази зависимостта на основното износно направление за руската страна от отношенията с Киев.

"Южен поток" може да стабилизира ситуацията, като осигури на България голям брой нови работни места и значителни доходи за държавния бюджет. Но такова достойно бъдеще за българите явно не влиза в плановете на Запада. Там обещаха на София приказни богатства, подмамвайки страната в Евросъюза и НАТО, а в крайна сметка тя се нареди сред най-бедните държави в общността, посочва Росийская Газета.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44