Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиция за България и ДПС поеха ангажимент за актуализация на бюджета на НЗОК

Надзорният съвет на НЗОК иска увеличение на бюджета с 328 млн. лева

МС решава могат ли да се намерят допълнителни средства за здраве до края на годината

| обновено на 08.07.14 в 15:51

Предложението за актуализацията на бюджета на Националната здравна каса вече е внесено в Министерството на здравеопазването, предстои министър Таня Андреева да го внесе за обсъждане в МС. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на Касата.
До актуализацията се стигна след седмици обществено разискване. И лекари, и синдикати подкрепяха актуализацията, но против такова решение се обявяваха и премиерът, и финансовият министър.

Надзорният съвет на Касата настоява бюджетът да бъде актуализиран с 328 милиона лева, но по сметки на лекарите към момента липсват около 500 милиона лева за болниците. Ако кабинетът се съгласи с актуализацията на бюджета на НЗОК, думата вече ще имат депутатите. Засега не е ясно откъде ще се намерят пари, но прогнозите са, че здравеопазването върви към колапс.
Преди десетина дни председателят на съвета и заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков обясни, че държавата не може да осигури повече от 200 000 000 лева, като останалите пари трябва да се вземат от здравни вноски.

За първото полугодие са събрани със 100 000 000 лева повече пари от здравни вноски в сравнение с миналата година - каза директорът на НАП Бойко Атанасов. Очакванията са между 55-70 милиона да е преизпълнението към края на годината от заложеното в бюджета, допълни Атанасов.
В началото на август болниците ще получат парите си за изработеното през месец юни, е решил още Надзорният съвет на Касата. 

Днес на среща със синдикатите и работодателски организации парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС поеха ангажимент за актуализация на бюджета на Здравната каса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44