Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново протест срещу водния режим в Усойка

За втори пореден ден тази сутрин около 50 жители на кюстендилското село Усойка излязоха на предупредителен протест срещу неофициално въведения воден режим в селото им.

Проблемът с питейната вода в Усойка се повтаря всяко лято. По високите части чешмите пресъхват. Спират водата и сутрин и вечер, каза кметът Николов.

От "Кюстендилска вода" поясниха, че прекъсване на тока довело до изключване на помпите и до влошаване на водоподаването в Усойка. Все пак за селото са осигурени 6-7 литра в секунда, а от петък работи и втора помпа, така че дебитът е увеличен до 10 литра в секунда.

При строежа на магистрала "Струма" багерите късали кабели за захранването към Усойка. На два пъти и гръмотевици извадили помпите от строя.

В Усойка много от домакинствата поливат градините си с чешмяна вода и от там е недостигът й през лятото. Това пък коментират общинари в Бобошево.

Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" трябва да започнат сондаж и построяване на ново водохващане за Усойка, след като старият каптаж за селото попада в сърцето на изграждащия се ЛОТ-2 на магистрала "Струма", каза кметът Николов.

Новият каптаж ще е към 150 метра до досегашния, а средствата - минимум 10 000 лева, ще са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44