Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Смолян предупреди хотелиерите, че ще глобява за нарушения

Снимка: smolyan.bg

Община Смолян с последно предупреждение към хотелиерите, пристъпва към проверки и глоби. От 400 туристически обекта на територията на общината само 36 отчитат нощувки.

Събираемостта на този вид данък е много ниска, съобщи главният финансист на общината Венера Аръчкова.

Ръководството на общината се срещна с представители на туристическия бранш, за да ги запознае с промените в Закона за туризма, категоризирането на обектите и мерките, които ще се предприемат, за да се увеличи събираемостта от туристическия данък. Местните управници припомниха, че средствата от този вид данък се използват за подобряване на инфраструктурата, рекламата и участие в специализирани борси.

Според общинарите има туристически обекти, на които категоризацията е прекратена, а продължават да се рекламират по сайтове и на други места, което е сериозно нарушение. Стаи за нощувки се обявяват като хотели. Някои пък са намалили бройките, без да декларират промяна в обстоятелствата и продължават да се рекламират като туристически обекти с голям брой места. Глоби от 500 до 5000 лв. предвижда законодателят за физически лица, които предлагат туристически услуги в некатегоризиран обект, а за еднолични търговци санкцията е от 1000 до 10 000 лв. За хотелиер, който не води регистър, глобата е 1000 лв. за физическо лице, а за юридическо - 5000 лв. За улеснение на хотелиерите на сайта на общината ще бъдат качени необходимите документи за подаване и плащане на туристическия данък.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44