Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации от специалисти в Световния ден за борба с алергиите

Десетки столичани получиха консултации от алерголози в Световния ден за борба с алергиите, прегледите ще продължат до края на седмицата.

Най-разпространената алергия в България е ринитът. Всеки четвърти страда от това хронично заболяване, казват лекарите. Астмата и хроничната уртикария също са с висока честота. Най-сериозен проблем обаче остава заплащането на алергичните заболявания от Здравната каса и доплащането от пациентите, обяснява доктор Анна Валериева.

За съжаление, единствено астмата е заболяване, за което се поема лечението по Здравната каса. Това е голям проблем, защото хроничният ринит, който е предшественик на астмата, до 40 процента, сравнително скъпо излиза месечното лечение за пациентите и част от тях не могат да го поемат. Друг проблем е хроничната уртикария. Това е една болест, която според данните е болест, която засяга сърцето, но при нея също никакво лечение не се поема от Касата. За нашия стандарт и за българите е трудно да си го поемат като месечно лечение.

Според проф. Васил Димитров, началник на клиниката по алергология и астма, доплащането е допустимо като цена за пациентите.

Не бих казал, че са много скъпи на месечна основа, но не е казано, че те един месец ще се лекуват. Така че за десет дена антихистаминовият препарат е между седем и десет лева.

В шатрата консултации търсят хора с проблеми. Малката Карина има сериозна кашлица, но лекарите не могат да определят от какво. След консултации с алерголозите баща й беше посъветван да заведе детето на пулмолог.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44