Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-часова стачка се провежда в Гърция заради приватизацията на електрическата компания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция се провежда 24-часова стачка на държавните служители с протестни демонстрации пред парламента. В демонстрациите участват и много граждани. Лекарите в държавните болници също стачкуват. Транспортът е слабо засегнат, но в протестите се включиха митничари. Затворен е пункт на сухопътната граница с Турция. На граничните пунктове с България няма стачкуващи.

Стачката е свързана с очакването гласуване в парламента на Закона за приватизация на държавната електрокомпания, както и срещу всички икономически мерки към работещите в държавния сектор.
На протестната демонстрация в Атина пристигнаха всички служители на електрическата компания, които днес не са на смяна в електроцентралите, защото гражданската мобилизиция им забранява да напускат работните си места. Правителството отново реагира като подаде иск пред съда протестите да бъдат обявени за незаконни. Според опозицията това е "отчаян акт”. Дори съдът да признае стачката за такава, която нанася вреди в национален мащаб, това няма да намали броя на демонстрантите, защото протестите приключват тази вечер.

Цялото напрежение от демонстрациите се пренесе и в парламента, където приключва обсъждането на спорния проектозакон с натиск на опозицията за провеждане на референдум.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44