Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия и Словакия се обединяват в борбата срещу тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словашкият президент Андрей Киска и чешкият му колега Милош Земан подчертаха необходимостта от борбата срещу тероризма по света, сътрудничеството в сферата на икономиката, както и подобряване на транспортните между двете страни.

Страхът от въвеждането на еврото беше сравнен от президента Милош Земан със страха от неизвестното, като подчерта, че еврото ще бъде въведено в Чехия в близко бъдеще. По време на първата официална визита в чужбина в качеството му на президент на Словакия  Андрей Киска ще има срещи и с председателя на Сената Милан Щех и с премиера Бохуслав Соботка.

Словашкият президент  Андрей Киска  изрази своите съболезнования на семействата на четиримата военни, загинали при вчерашния атентат в Афганистан. Борбата с тероризма по света и сътрудничеството в сферата на отбраната бяха сред темите на разговорите в Пражкия храд.

Чешкият президент Милош Земан потвърди, че в четвъртък ще участва в церемонията на летище Кбели, когато се очаква от Афганистан  да се върне военният самолет с тленните останки на загиналите. Посмъртно те ще бъдат наградени с медали за храброст, обяви държавният глава. В четвъртък на обяд  за три минути в цялата страна ще звучат сирените. Правителството препоръча в памет на загиналите да звънят и камбаните. Ден на национален траур няма да има.

По време на общата пресконференцията президентът Земан определи отношенията между Словакия и Чехия като отлични. Той акцентира и върху сътрудничеството в отбранителната промишленост, както и за укрепване звената на отбраната на Вишеградската четворка.

На въпрос дали все още стои зад предложението и Словения да влезе във Вишеградската група, президентът Земан отговори положително като допълни, че е видял подкрепа и в лицето на словашкия президент.

Възраждането на марката „Произведено в Чехословакия” няма да се случи, но двамата президенти подкрепиха сътрудничеството на двете страни на трети пазари, в икономическата дипломация.

Словашкият държавен глава даде висока оценка на висшето образование и на качеството на чешкото здравеопазване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44