Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи добиви на ечемик и пшеница в Плевенско

Снимка: БГНЕС

В Плевенска област вече са ожънати повече от 2/3 от засетите площи с ечемик. Започва жътвата на пшеница. Прогнозите на зърнопроизводителите са, че тази година реколтата от хлебното зърно ще е с около 25 на сто по-ниска от миналогодишната. 

От засетите 203 000 декара с ечемик вече са ожънати 70 на сто. В общините Кнежа и Искър жътвата приключи със среден добив 451 килограма от декар. Обнадеждаващи са и първите резултати в прибирането на хлебното зърно. На добри добиви - над 500 килограма от декар, се радват зърнопроизводителите в общините Гулянци и Долни Дъбник. Пазарът на зърното обаче е в застой и липсата на оферти тревожи стопаните.

В Регионалната асоциация на зърнопроизводителите прогнозират ниски цени. Според председателя ѝ Георги Милев, кампанията по изкупуването на зърното ще започне от 260-270 лева за тон, но ще пада надолу, защото качеството на хлебната пшеница тази година не е добро. За производителите в село Крушовица само при стартова цена 300, 310 лева за тон  пшеница, компенсацията на разходите ще е пълна. Ако зърното поскъпне повече, ще могат да се заделят пари и за нова техника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44