Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия предприе правни действия срещу България в пет сектора

| обновено на 10.07.14 в 18:35

Европейската комисия днес обяви общо 5 наказателни процедури срещу България - една от тях е нова, по другите 4 страната ни получава последно предупреждение, след което случаите може да бъдат внесени в Европейския съд.

България, заедно с още 11 страни, не е въвела напълно Директивата за трансграничното здравно обслужване и рискува дело в Европейския съд, ако не вземе мерки до два месеца. Тази директива определя правата на пациентите да се лекуват в други държави от Евросъюза и да искат възстановяване на разходите в своята страна.

Последно предупреждение страната ни получава и заради замърсяването на въздуха с фини прахови частици, като според Еврокомисията поне от 2007-а година насам, практически на цялата територия на България, нивото им превишава допустимите норми. Това крие риск от астма, сърдечносъдови и онкологични заболявания.

Друго мотивирано становище, което представлява предсъдебен етап на процедурата, е свързано с невъведената в националното ни законодателство Директива за потребителите, която предвижда по-прозрачни цени, забрана на допълнителните такси при плащане с кредитна карта и по-дълъг период, в който потребителите могат да се откажат от договор за покупка.

Заради липсата на електронен обмен на информация с другите държави-членки в областта на рибарството днес на България беше издадено още едно последно предупреждение.

Първо официално писмо пък е изпратено на властите у нас заради забавяне на общото управление на въздушното пространство, което има за цел да въведе по-ефективна и по-екологично чиста система на въздухоплаване в Европа. 

Във връзка с наказателната процедура от Европейската комисия срещу България за замърсяване на въздуха заместник-министърът на околната среда Чавдар Георгиев коментира, че през последните години е отбелязан напредък от наша страна по този въпрос. Той посочи, че са предприети мерки за изпълнение на задълженията в Топлолектрическите централи, които са собственост на Христо Ковачки.

През последните години, поради ниския стандарт на българина, повечето домакинства преминаха към използване на твърдо битово гориво през зимния сезон. Не се полагат достатъчно грижи от общините за подържане хигиената на улиците. Имам предвид, не се предвиждат мероприятия за измиване на улиците. Спрени са два от блоковете на ТЕЦ "Бобов дол". В момента се извършва реконструкция, "Брикел" има въведена сероочистка. Няма в момента голяма горивна инсталация, която да няма сероочистка, коментира Георгиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44