Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на "Галъп" показва 5% разлика между ГЕРБ и БСП

ГЕРБ е първа политическа сила, следвана от БСП, сочи първото социологическо проучване след евровота на 25-и май.

По данни на „Галъп“ 22 % биха гласували в избори за Народно събрание за ГЕРБ, около 17 на сто - за БСП. В парламента биха влезли още ДПС, „България без цензура“ и Реформаторският блок. 73% от българите смятат, че България върви към „по-лошо“.

Около 7 на сто в момента е доверието и в ДПС и в „България без цензура“. Реформаторският блок би получил 4 % от гласовете на хората, АБВ - 3, а „Атака” и НФСБ изглеждат с изравнени сили - по 2%.
От „Галъп“ отчитат, че разликата между ГЕРБ и БСП от 5 процентни пункта от всички избиратели в страната (което може да е и над 10 процентни пункта при гласувалите) е сходна с тази отчетена в последните избори. В предстоящия вот обаче тази разлика може да се увеличи, тъй като ГЕРБ е формацията с по-голяма потенциална периферия.
От началото на годината доверието в правителството продължава да пада и през юли е едва 21%. Президентът остава на стабилни нива от началото на годината, които се движат около 30% доверие. Подобни стойности за последно са били регистрирани в края на мандата на президента Желев. Доверието в парламента е едва 12 на сто.
Изследването на „Галъп интернешънъл” е проведено в периода 27-и юни - 3-ти юли и е финансирано от самата агенция.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44