Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха районен кмет в Пловдив

| обновено на 10.07.14 в 16:11
Снимка: Радио Пловдив

Кметът на пловдивския район "Централен" Райна Петрова е била задържана за 24 часа при съвместна операция на Окръжната прокуратура и ДАНС. 

Говорителят на окръжната прокуратура Галина Андреева  заяви, че освен повдигнатото срещу Петрова обвинение за длъжностно престъпление,  извършено във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на кметството, е повдигнато и още едно.

Второто обвинение касае търговия с влияние, упражнено от кмета на района за сключване на договори за доставка на хранителни продукти в детските ясли и детските кухни, особено на територията на район "Централен".

В първия от двата договора сумите, които са усвоени за доставка на хранителни продукти, са милион 354 хиляди лева, а по втория договор, който касае детските ясли и детските кухни, говорим за 386 хиляди лева като освен високи цени, които ние сме констатирали в хода на разследването са доказателство за ниско качество на доставените хранителни продукти. Като пример мога да ви дам сигнали от директори на детски градини за гранясала риба и продукти с изтекъл срок на годност, което според нас води до опасност за децата и именно по този повод прокуратурата е предприела действия по доказване на тази престъпна дейност, разясни Андреева. Тя уточни, че Райна Петрова е била задържана вчера за срок от 24 часа и след повдигането на обвиненията спрямо нея е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на пет хиляди лева.

Ако обвиненията срещу Петрова бъдат доказани, тя може да получи присъда от една до осем години затвор като законът предвижда и възможност за лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност. Междувременно прокуратурата вече е внесла в Пловдивския окръжен съд искане за отстраняване на обвиняемата от длъжност.

Разследването по делото продължава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44