Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е за незабавно прекратяване на огъня в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се обяви за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и създаване на условия за началото на национален диалог за разрешаване на вътрешнополитическия конфликт.

Според говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич, решенията на контактната група между Русия, Германия, Франция и Украйна за постигане на трайно примирие трябва да бъдат изпълнени незабавно.

Решаването на политическите проблеми в Украйна по пътя на физическото унищожаване на гражданите на своята страна едва ли отговаря на нормите на цивилизованото европейско общество. Русия ще продължи да подкрепя мисията на ОССЕ и е готова за осъществяването на  мониторинг на границата с Украйна като приеме на своя територия украински граничари, подчерта Лукашевич и уточни, че  това ще е възможно след като бъде постигнато прекратяване на огъня.

Руският дипломат предупреди, че много региони в Източна Украйна са на ръба на хуманитарна катастрофа, но въпреки това властите в Киев отказват на Русия да достави там помощ. Лукашевич опроверга съобщенията, че Русия самостоятелно подготвя мащабна миротворческа мисия в Украйна и посочи, че всички нейни действия ще бъдат само в рамките на международните организации.  

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44