Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите излизат на предупредителен протест, искат актуализация на бюджета на НЗОК

Снимка: БГНЕС
Лекари от цялата страна излязоха на предупредителен протест в 12 часа днес, заради липсата на актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Вчера Българският лекарски съюз даде срок на управляващите до вторник да решат въпроса с актуализацията на бюджета на НЗОК. От съсловната организация заплашиха, че в противен случай всички болници в страната могат да спрат да работят.

Директорът на болница "Света Анна" в София Димитър Димитров заяви, че повечето негови колеги едва задържат хората на работа. В декларация на медицинския и немедицинския персонал в лечебното заведение до премиера, до Министерския съвет и до здравните институции се казва, че ако до 15-и юли предложението за актуализация на бюджета на НЗОК не се внесе в парламента за разглеждане, на следващия ден те ще подадат оставка.

Доц. Владимир Данов, който е началник на Клиниката по кардиохирургия в болница "Света Анна", съобщи, че недофинансирането по клиничните пътеки при тях е около 40 на сто. През последния месец, само за нашата клиника не бяха признати пътеки за около 100 хиляди лева.

Лекарите от повечето лечебни заведения в страната подкрепят протеста на своите колеги, но без да спират работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44