Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари протестираха с искане за актуализация на бюджета на НЗОК

Снимка: БГНЕС

Лекари от цялата страна се включиха в предупредителния протест заради липсата на актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

В столицата десетки медици се събраха пред болница "Св. Анна". В декларация на работещите в болницата до премиера, до Министерския съвет и до здравните институции се казва, че ако до следващия вторник предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса не се внесе в парламента за разглеждане, на следващия ден те ще подадат оставка.

Протестираме, тъй като сме много сериозно загрижени за финансовото състояние на Здравната каса. Въвеждането на лимит за медицинска дейност тази година доведе до там, че Здравната каса ни превежда около 65 процента от реално извършената здравна дейност. Преди да признае останалата, Касата идва на проверка. При последната проверка са признати всички извършени действия, тоест, пътеките са реални, но ще чакаме заплащане поне три-четири месеца. А през това време нашите пациенти не намаляват. В момента в болниците има 15 хиляди пациенти, обясниха медиците.

Синдикати и работодатели подкрепят исканията на лекарите.

В повечето лечебни заведения в страната подкрепят протеста, но не спират работа. Според медиците трябва да се реши и проблемът с липсата на ефективен контрол и източването на парите за здраве.

В същото време министър Петър Чобанов заяви, че финансовите резултати на Здравната каса не са по-различни от предходната година:

Към 31-ви май се отчита ръст в размера на здравноосигурителните плащания, включително трансферите за болнична помощ в размер на около 169 милиона лева. Дефицитът по бюджета на НЗОК към 31-ви май е 166 милиона лева при дефицит в същия период на миналата година - 78 милиона лева, но със същественото уточнение, че 67 милиона лева от посочения дефицит са извършени плащания за неразплатени дейности за месеците октомври и ноември 2013-а, това са плащания от миналата година. Не се твърди, че проблеми няма. Проблеми има, но те не са по-различни от проблемите, които имаше и през миналата година.

Със същия аргумент, че положението е като миналата година и Касата може сама да се справи, и премиерът Орешарски каза, че не е необходимо да се дават исканите още 330 млн. лева, въпреки че само преди дни БСП, ГЕРБ и ДПС подкрепиха актуализирането.

От Българския лекарски съюз дадоха срок до 15-и юли за актуализацията или ще спрат работа.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44