Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франк-Валтер Щайнмайер призова за честни отношения със САЩ

Снимка: Дневник

Шпионският скандал в Германия ще бъде една от темите на разговорите на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и американският държавен секретар Джон Кери при срещата им в края на седмицата.

За ново начало, но изградено на честни партньорски взаимоотношения със САЩ след разразилия се шпионски скандал в Берлин, се обяви външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. През уикенда той ще се срещне с американския си колега Джон Кери в момент, когато отношенията между двете страни са в точка на замръзване, както написаха германските медии. Искаме да поставим нашето приятелство и партньорство на нови, но честни основи, лаконично заяви Щайнмайер в края на седмицата.

През уикенда изтичат 72-та часа, дадени от Германия на президента на ЦРУ в Берлин да напусне страната като адекватна дипломатическа мярка след разкритията, че двама служители от специалните служби на Германия - на външното и военното разузнаване, са били двойни агенти и са работили в полза на американците. Генералната прокуратура в Карлсруе разследва случая с къртицата от външното разузнаване, който е продължение на около две години е предал и продал на американците 218 секретни документа, включително по аферата с подслушването, за 25 хиляди евро. От военното министерство не отричат за къртица и в своите редици, но засега заявяват, че само се провежда предварително разследване срещу конкретен служител. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44