Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хепасист" организира информационна кампания срещу хепатит "А"

Информационна кампания срещу хепатит "А" организират днес и утре в София пациентската организация "Хепасист". Целта е да бъдат информирани хората за болестта на "мръсните ръце" и да бъдат призовани да спазват по-добра лична хигиена. Д-р Иван Вецев посочи, че срещу хепатит "А" и хепатит "Б" има ваксина и това е най-сигурната превенция срещу болестта.

Днес в "Южния парк", утре в Борисовата градина ще покажем чрез иновативен метод замърсяванията върху ръцете на децата. За целта сме внесли в България UV гел, който се напластява точно на местата, където ръцете на децата са най-мръсни. Под ултравиолетова светлина тези места светят. Ще покажем на вид чисти ръце, които на практика, когато светне UV лампата върху тях, те са замърсени и виждаме колко е важно всъщност човек да си мие ръцете. Това е едно заболяване, което се среща доста често. Хепатит "А" преминава обикновено бързо. Възстановяването е за около 6 месеца. Спазва се хранителен режим, което също натоварва до известна степен. Общо взето неприятно заболяване. Ако можем да го избегнем, е най-добре, обясни д-р Вецев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44