Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в Плевен ще бъде дадено началото на 20-я национален туристически поход "По стъпките на Апостола"

Пред паметника на Васил Левски в Плевен тази вечер ще бъде дадено началото на 20-я национален туристически поход "По стъпките на Апостола". Над 220 участници ще преминат през Стара планина по маршрут от Плевен до Карлово, за да се включат на 18 юли в тържествата в родния град на великия българин по повод 177 години от рождението му.

Освен от Плевен, участниците са още от София, Видин, Карлово, Никопол, Челопеч. Най-голяма е групата на студентите и учениците. В похода тази година се включва цялата плевенска фамилия Недкови с най-малкия си член Емил, който е само на 3 месеца и половина. За четвърти път участват и студенти от Държавния университет в Санкт Петербург. Тази година са сформирани 7 лъча, като единият е с ветерани, участвали в първия масов поход. Водач на този лъч е учителят по история - вече пенсионер Васил Копчев, по чиято идея е създаден походът:

Лавски ни помага дори и само с името си. Аз съм сигурен в това нещо, че ако се докоснеш до Левски, ти ще се замислиш при следващото си действия какво ще направиш. Критерият за величие на един човек, не са парите, които притежава и влиянието, което има, а неговата душевност, неговото умение да се вписва в задачите на деня на своя народ.

За 20 години по стъпките на Апостола от Плевен до Карлово са преминали над 1 300 души. След тях са и българи, които живеят в чужбина и се връщат специално, за да участват в похода. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44