Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна операцията по изваждането на "Коста Конкордия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започна уникалната операция по пускането отново по вода на италианския круизен кораб "Коста Конкордия" край остров Джилио в Тосканския архипелаг. Целта на мащабната операция е корабът да бъде отведен до пристанището в Генуа, където ще бъде разглобен. 
Първата фаза на операцията под ръководството на южноафриканския специалист Никълъс Слоун включва повдигане на кораба с два метра и преместване от 30 метра в източна посока. Работата е сложна и деликатна, тъй като става дума за огромен плавателен съд с водоизместимост от 115 000 тона, дълъг 290 метра и широк 63 метра. Конструкцията е понесла огромни щети при крушението и голямата пробойна. Операцията би трябвало да приключи до края на деня. След това, до своето последно пристанище - Генуа, "Коста Конкордия" ще плава в открито море около 5 дни със скорост не повече от 2 морски възела в час, придружен от влекачи и плавателни съдове с различна функция.

След отплаването на кораба от остров Джилио ще бъде потърсен последният загинал от общо 33-ма души по време на катастрофата през януари 2012-та година. Министърът на околната среда Джан Лука Галети заяви, че с отвеждането на "Коста Конкордия" се спазват всички условия за защита на околната среда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44