Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП гласува кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Европейския парламент днес предстои решаващо гласуване, след което ще стане ясно дали бившият премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер ще оглави следващата Европейска комисия. Вотът ще е таен, а за да бъде одобрен за поста, Юнкер има нужда от абсолютно мнозинство от 50 на сто плюс един от всички членове на Европарламента.

Жан Клод Юнкер иска силен Европейски съюз, в който икономическият растеж и работните места идват от бизнеса, а не за сметка на бюджетната дисциплина. Иска още общ енергиен пазар и намаляване на зависимостта от Русия. Обещава да търси вариант за оставане на Великобритания в Евросъюза, но без компромиси със свободата на движение. Тези идеи се очаква да му донесат достатъчно от гласовете на традиционните партии в ляво, в дясно и в центъра, а в издигналата го за поста  Европейска народна партия нямат съмнения за резултата, твърди нейният парламентарен лидер Манфред Вебер:

Ще има мнозинство, надявам се – достатъчно голямо, което ще даде на Жан-Клод Юнкер силна позиция да води Европа напред в тези трудни времена. Той знае точно какви са проблемите на Евросъюза днес, знае и къде трябва да се търсят решенията
.


Според говорителя на Европейския парламент Жауме Дух евентуален провал ще вкара европейските институции в извънредна ситуация, но такава вероятност няма:
Ако вотът днес е негативен, Европейският съвет има един месец срок да предложи нов кандидат. Наистина се надявам обаче, че ще има мнозинство, като имате предвид позициите на основните политически групи. В противен случай ни предстои извънредно заседание на Европейския  съвет, парламентът също ще трябва да действа извънредно. Най-вероятно обаче няма да се стигне дотам, убеден съм в това.

В случай че прогнозите се оправдаят и Юнкер бъде избран за 13-ия в историята председател на Еврокомисията, една от първите му стъпки ще е да изпрати писма до премиерите на 28-те страни-членки с искане да му предложат своите кандидат-комисари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44