Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 души загинаха и 200 са пострадали след авария в московското метро

| обновено на 15.07.14 в 11:52
Снимка: Васко Михайлов
Десет души загинаха и близо 200 получиха наранявания при авария в московското метро. 106 души са настанени в болници със сериозни травми.

Инцидентът стана в час пик между станциите „Славянски булевард” и „Парк на победата”, когато хиляди московчани отиват на работа. Заради внезапно спиране на електрическото захранване спирачките на метрото сработват аварийно и три от вагоните излизат от релсите. Един от тях е силно деформиран и спасителите трябваше да използват специални инструменти, за да освободят затиснатите от ламарините хора.

Бях сигурен, че тук ще загина, разказва един от потърпевшите: Влакът рязко спря и загасна осветлението. Видяхме искри и много дим. Всички ние бяхме притиснати към едната страна и тогава вагонът се обърна. Помислих, че това е краят.

Десетки линейки и няколко хеликоптера бяха използвани за евакуацията на по-сериозно пострадалите. С най-тежки травми са няколко души, получили счупвания на гръбнака. Сред загиналите са машинистът и неговият помощник. Градските власти бързо организираха алтернативен транспорт - безплатни автобуси и таксита.

Кметът на Москва Сергей Собянин, който пристигна на мястото на инцидента, съобщи, че близките на загиналите ще получат парична помощ по 1 милион рубли /около 21 хиляди евро/.

По първоначални данни, причина за аварията е прекъсване на кабел по време на ремонтни работи на повърхността над трасето на метрото.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44